Lähempänä taivasta

Syysaamun usvajooga, kuulostaa ihanalta. Näin ajattelin, kun ilmoittauduin mukaan Tahkolla Luontofest -tapahtumassa olevaan aamujoogaan. Lokakuu, jos mikä, on ihanaa aikaa tällaisille rauhoittumis- ja rentoutumiskokemuksille. Luonto rauhoittuu talveksi lepoon, silloin me ihmisetkin voimme laskea energiatasoa ja antaa aikaa rauhoittumiselle.

Kirjaimellisesti sumuisena lauantaiaamuna saavuimme Tahkon huipulle ja siellä vastassa oli vesisade ja tuulentuiverrus. Joogamatot kainalossa liityimme huippua kohti taivaltavien joogaajien joukkoon. Kolea tuuli tuntui tunkeutuvan kevyttoppatakista ja piposta huolimatta iholle saakka. Näkymä huipulta oli näkemisen arvoinen ja alhaalla roikkuvat harmaat pilvet toivat maisemaan lähes aavemaisen tunnelman.

Tahkon laelle pian avautuvan Panorama Landscape Hotellin pihaan saapuessamme näimme kutsuvasti raollaan olevan oven. Itse rakennus sulautuu ympäröivään luontoon hyvin ja sitä on uskoakseni tavoiteltukin. Astuessani sisään, huomasin ensimmäisenä ihanan kivilattian ja tunsin uuden rakennuksen tuoksun. Myöhemmin selvisi, että osa lattioista on tehty Nilsiän Ikikiven kivellä. Rakentamisessa on muutoinkin käytetty paljon paikallista osaamista ja näin tuotu työtä alueelle.

Kylmä tuuli jäi ulkopuolelle ja sisällä joogaajia vastaanotti kodikas lämpö. Seesteinen tunnelma vallitsi tilassa, jonne asettelimme mattojamme hiljaa kuiskaillen. Paikka on todellakin kirjaimellisesti Tahkovuoren huipulla ja isoista ikkunoista avautuva maisema on huikea. Maisemaa katselimme matoilla istuen odottaessamme tunnin alkamista. Salin lattia täyttyi joogamatoista ja huomasin, että ihailtavan suuri joukko oli lähtenyt liikkeelle näin lauantaiaamuna. Useilla osallistujilla oli villapaidat ja villasukat varusteinaan. Mikäpä keliin ja teemaan olisikaan paremmin sopinut, kuin lohduttavan pehmeä ja lämmin villavaatetus.

Joogaharjoitus aloitettiin selinmakuulla rauhoittuen. Siinä omaan hengitykseen keskittyessä mietin, kuinka ihana kontrasti ulkona puhaltavalle tuulelle tämä lämmin ja miellyttävä tila olikaan. Rauhallisesti ja lempeästi ohjaaja johdatti meidät joogan asanoista toiseen. Saatoin sulkea hetkeksi silmäni ja keskittyä vain hengitykseeni ja kehoni liikkeeseen. Lempeästi kehoni alkoi avautua ja heräillä päivään. Meditatiiviseen loppurentoutuksen aikana ajantuntu katosi ja tunsin, että olin yhtä sekä hetken että paikan kanssa. Joogan loputtua jäin vielä hetkeksi istumaan matolleni. Ikkunoista näkyi Tahkon maisema, järvet ja metsät. Tunsin rauhaa ja kiitollisuutta tästä hetkestä. Tahkon sumuinen aamujooga oli enemmän kuin vain jooga – se oli kokemus.

Joogakokemuksen jälkeen tunne oli kevyt ja mieli selkeä. Siirryimme rauhallisesti viereiseen tilaan meille katetun aamiaisen luo. Kokki oli kertomassa meille tarjoiluista tarkemmin ja vesi herahti kielelle jo kattausta kuunnellessa. Tarjolla oli muun muassa pitkään haudutettua puuroa, saaristolaisleipää, hapanjuurileipää, erilaisia leikkeleitä ja juustoja. Herkullinen smoothie odotti alkupalana. Pöydät oli katettu meille valmiiksi ja tarjoilija kiersi tarjoilemassa kahvia, mitä ihanaa luksusta!

Kohde tulee avautumaan asiakkaille virallisesti 1. marraskuuta 2023. Me saimme olla ennakkoryhmänä testaamassa näitä huikeita tiloja ja tarjoiluita. Tunnelma oli hieman jännittävä, ikään kuin olisimme olleet vierailulla uusissa tiloissa salaa ja varkain. Olihan tilojen viimeistely vielä joiltakin osin työn alla, eikä muita asiakkaita ollut. Henkilökunnan ylpeys ja innostus tästä paikasta ja tekemisestä oli hyvin aistittavissa heidän kertoessaan tulevista aamiaismenuista ja saunakokemuksista.

Jokainen suupala oli kuin makumatka. Puuro suorastaan suli suuhun ja sitä tunnuttiin kilvan kehuvan naapuripöydissäkin. Ateria huokui laadukkuutta ja rakkautta hyvään ruokaan. Eri maut olivat täydellinen yhdistelmä raikkaita luonnollisia makuja. Aterian päätteeksi syömäni suklaakakun pala oli nautinnollinen päätös aamiaiselle.

Aamiaisen yhteydessä henkilökunta maalaili meille houkuttelevan näkymän tulevasta metsäkylpylästä, joka avautuu marraskuussa 2023. Metsäkylpylään tulee kolme saunaa ja viisi allasta. Kylpylään on tuotu luonto lähelle kylpijää. Saunoista kaksi lämpiää puulla ja myös se tekee saunakokemuksesta hyvin autenttisen. Vierailijoiden määrä on rajoitettu ja näin saadaan säilytettyä kaikilla rauhallinen saunomiskokemus. Kokonaisuuden tuoma hiljaisuus ja nautinto ovat varmasti kaivattuja kiireisen arjen keskellä.

Rauhallinen tunnelma ja herkullinen aamiainen täydensivät täydellisesti sumuisen aamun joogakokemusta. Tässä hetkessä ja paikassa, tunsin olevani osa suomalaista luontoa ja perinnettä, joka arvostaa yksinkertaisia, aitoja hetkiä sekä makunautintoja. Metsäkylpylä ja hotelli ovat yksi esimerkki Pohjois-Savon alueen matkailun kehittämisestä tällä hetkellä. Paikat, joissa on hyödynnetty luontoa, mahtavia maisemia ja saunaelementtiä, ovat myös ulkomaisten matkailijoiden suosiossa. On hienoa, että yrittäjillä on selkeä visio, jota kohti he ovat lähteneet kokonaisuutta kehittämään ja oli mahtavaa päästä kokemaan esimakua näistä palveluista.

Kirjoittaja:

Katariina Moilanen, Pohjois-Savon kehittyvä järvimatkailu -hankkeen projektipäällikkö